Brooklyn Botanic Garden Visitor Center

BBG_VisitorCenter

PROJECT DETAILS

Designed by New York’s Weiss/Manfredi Architects, the Garden’s new Visitor Center and Entrance serves as a place of orientation, education and discovery. Its a new milestone in the Garden’s history as its first Green building, and a lasting exhibit for ecologically-sound design. The Visitor Center is registered with the USGBC with a goal of LEED Gold certification.

New plantings and a broad, gracious entry plaza welcome visitors, replacing the Garden’a current, undersized parking-lot entrance. Visitors are greeted by an inspiring new structure, designed as an extension of the Garden’s existing landscape. Nested into the existing berm at the north end of Cherry Esplanade, the Visitor Center offers a series of “unfolding” vistas of the Garden through a glass wall panorama that extends from the Japanese Hill-and-Pond Garden and allows visitors to exit onto Cherry Esplanade. It includes two pavilions joined by indoor and outdoor spaces and overhung by a green roof.

The Visitor Center houses an exquisite new garden store, visible from within the Garden and with new street-side connections to Washington Avenue, a much-needed orientation room for tours and classes, a visitor-information desk, a dramatic new event space, a refreshment bar and restrooms. The new event space, garden store, group-tour facilities and centralized membership and ticketing services will boost revenue.

LEED GOLD

The Visitor Center at the Brooklyn Botanical Garden is LEED Gold certified by the U.S. Green Building Council. It’s LEED elements include local and recycled building materials, radiant heating and fritted glass. Heating and cooling will be supported by geothermal wells dug deep into the earth. The Visitor Center features an innovative “green” solution for storm water management through designed bioswales (recessed catchment zones filled with water-loving and absorbing plants) to prevent excess water from overburdening the city’s sewer system. The Garden will also expand the meaning of what a “living” roof is through the utilization of a wide range of native and/or drought resistant plants that offer energy savings and vibrant seasonal displays.

LOCATION:

BROOKLYN, NY

SECTOR:

CULTURAL

VALUE:

$24 MILLION

SIZE:

20,000 SQ FT

SCOPE

20,000 SF new construction

BBG_VisitorCenter
BBG_VisitorCenter

MORE PROJECTS

LEED CERTIFICATION